terug naar overzicht

Op weg naar een geschikt NLP instituut

bureaucocoon_StJansGasthuis-42

NLP en hNLP wordt steeds populairder, maar hoe vind je nou een instituut dat bij je past en waar de kwaliteit van de opleiding hoog in het vaandel staat? In deze post geven wij je Do’s en Don’ts als het gaat over het selecteren van een geschikt NLP instituut.

Hoe selecteer je een geschikt NLP instituut? In Nederland zijn er een kleine honderdtal NLP instituten. Hoe vind je nou het instituut dat goed bij JOU past..?

Als eerste: Hoe lang bestaat het instituut?

Ga je voor ervaring of de nieuwste informatie? Er zijn jonge instituten die beter op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen dan oudere instituten. Oudere instituten hebben daarentegen meer ervaring.

Hoe lang duurt de opleiding?

Transformatie vs. Informatie. Een opleiding die verdeeld is over een beperkte tijd geeft meer transformatie. De kennis blijft minder hangen. Hier zou je voor kunnen kiezen als je doel persoonlijke groei is. Een opleiding die verdeeld is over een langere tijd geeft meer informatie. Hier zou je voor kunnen kiezen als het doel professioneel is. Wie van beide mogelijkheden wil snoepen kiest een opleiding van tussen de twee en de vijf maanden.

Van wie ga je les krijgen?

Maak een afspraak met de trainer waar je eventueel les van gaat krijgen. Maak kennis en kijk of het persoonlijk klikt. Van mensen bij wie je een persoonlijke klik hebt leer je meer! Een NLP opleiding volgen mag wat kosten, dus je mag ook verwachten dat de trainer tijd steekt in het leren kennen van zijn eventuele cursisten. Als het niet goed voelt, niet doen!

Welke vragen stel je die trainer dan?

Welke vragen zijn belangrijk in een kennismakingsgesprek…

 • Wat zijn de kwalificaties van de trainer?
 • Wie heeft zijn certificaat ondertekend?
 • Bij welk instituut en van welke trainer heeft hij zijn certificaat ontvangen?
  Vraag hier zeker naar als je met een Master Trainer te maken hebt. Trainer en Master Trainer op het gebied van NLP is geen beschermd beroep. Om marketingtechnische reden wil een Trainer zich nog wel eens Master Trainer noemen.
  Een Master Trainer doet er gemiddeld 5 jaar over om deze titel te behalen. Eén van de onderdelen is het schrijven van een boek (vraag naar dat boek!) en zijn certificaat is ondertekend door twee andere Master Trainers. Mocht één van deze zaken niet in orde zijn, dan heb je niet met een Master Trainer te maken.
 • Vraag naar het CV van de Trainer
  Een goede Trainer schoolt heel regelmatig bij en onderhoud nauw contact met collega’s.

Vraag naar de groepsgrootte 

Wat is de maximale groepsgrootte en wat is de minimale groepsgrootte. Het spreekt voor zich dat je meer persoonlijke aandacht krijgt in een kleinere groep. Onder een ‘grote’ groep mag je meer dan 16 personen verstaan. Bij een grote groep moet je ook twee gecertificeerde Trainers verwachten. Vraag of je tijdens het gesprek het lesmateriaal kort kunt inzien. Dit hoort er verzorgd uit te zien. Ieder instituut maakt een lesplan van de onderwerpen, daaraan kun je zien welke onderwerpen aanbod komen en of dit overeenkomt met het lesmateriaal. Vraag of je het lesplan kunt inzien. Laat je niet te veel leiden door pakkende quotes of aanbevelingen van bedrijven of personen. Deze hoeven niets te zeggen over de kwaliteit van de opleiding. Het gaat erom dat jij een plezierige ervaring hebt, deze hoeft niet overeen te komen met andere personen.

Een post-HBO gecertificeerd instituut geeft geen garantie voor kwaliteit

Dit wil alleen zeggen dat ze bereid zijn een aantal administratieve handelingen te doen en daarvoor te betalen. Het diploma heeft dan wel de waarde van een post-HBO opleiding, maar dat zegt niets over de kwaliteit. Als je een NLP opleiding wilt volgen voor studiepunten te verkrijgen in jouw vakgebied, kijk dan of het instituut staat ingeschreven bij jouw beroepsvereniging.

Bij welke NLP-beroepsverenigingen staat het instituut ingeschreven? 

Een NLP instituut hoort in ieder geval bij één NLP-beroepsvereniging ingeschreven te staan. Hier staat vast hoeveel tijd de verschillende opleidingen in beslag nemen. Een grote vereniging binnen NLP is de ABNLP

Nog een paar belangrijke punten…

NLP promoot flexibiliteit en actie. Vraag hoe het desbetreffende instituut dat doet. Een Trainer is trots op zijn achtergrond. Mocht een Trainer deze vragen niet willen beantwoorden of merk je dat hij deze vragen ontwijkt, ben dan op je hoede.

Nog even alles op een rijtje…

 • Vraag naar het diploma van de trainer
 • Vraag een kennismakingsgesprek aan
 • Laat je niet te veel leiden door pakkende quotes en aanbevelingen
 • Vertrouw op je gevoel!
terug naar overzicht

Ons aanbod

Nieuwsgierig!

Klinkt het interessant, maar twijfel je of we ├ęcht iets voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust voor een goed gesprek.